ORUCUN KAZANDIRDIKLARI

ORUCUN KAZANDIRDIKLARI

ORUCUN KAZANDIRDIKLARI

Oruç tutmak, diğer ibadetlere nazaran biraz daha sıkıntılı olduğu için Allah, orucun farz kılındığını bildirirken, psikolojik rahatlatma sağlayacak ve emre muhatap olan müslümanların yüksünmesini engelleyecek bir üslûp kullanarak, oruç tutmanın önceki ümmetlere de farz kılındığını belirtmesi yanında, ayrıca orucu daha sıkıntılı hale getirmesi muhtemel iki durumu (hastalık ve yolculuk) oruç emrinin hemen peşinden geçerli mazeret olarak zikretmiştir. Bu üslûp, meselâ öteki ümmetlerde de bulunduğu anlaşılan namaz için kullanılmamıştır.

 Oruç riyânın en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Peygamberimiz'den nakledildiğine göre, orucun bu yönüne ilişkin olarak Allah, "Oruç benim içindir; onun karşılığını ben vereceğim" (Buhârî, “Savm”, 2, 9; Müslim, “Sıyâm”, 30) buyurmuştur. Bu bakımdan oruç tutmanın sevap olarak karşılığı oldukça yüksektir. Cennetin özel olarak ORUÇ 383 oruç tutanların girmesi için ayrılmış bulunan "reyyân" adlı kapısından girme hakkı (Buhârî, “Savm”, 4) bu karşılığın mukaddimesi sayılmıştır.

Oruç, nefsin isteklerinden iradî olarak uzak durma olması yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de bir sabır eğitimine dönüşmektedir. İnsanın hayatta başarılı olabilmesi için irade hâkimiyeti ve güçlükler karşısında dayanabilme gücü de önemli bir role sahiptir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde oruç etkili bir yoldur. Bu orucun değişik biçimlerde de olsa hemen bütün din ve kültürlerde riyâzet ve mücâhede yolu olarak mevcut olmasını da açıklar.

Toplumsal hayatta huzursuzluklara yol açan taşkınlıklar, büyük ölçüde insanın hayvanî yönünü tatmin eden maddî zevklere düşkünlükten kaynaklanır. Maddî zevk deyince de akla, yeme içme ve cinsel ilişki gibi zevkler gelir. İşte oruç, insanı maddî zevk ve şehvetler peşinde koşturan, dolayısıyla da, Allah'ın haklarına riayet edemediği için kendisine zulmetmesine, insanların haklarına riayet edemediği için onlara zulmetmesine sebep olan nefs-i emmâreyi teskin etmenin de bir ilâcı, aşırılıkları törpülemenin bir çaresidir.

Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yönünde çaba sarfetmeye de vesile olur. "Tok, açın halinden anlamaz" atasözü de bunu ifade eder.

 Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır. "Namaz ve sabırla yardım isteyin" (el-Bakara 2/153) ve "Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam verilir" (ez-Zümer 39/10) gibi âyetler, "Oruç sabrın yarısıdır" (Tirmizî, “Da‘avât”, 86) diyen ve orucun Allah için olup mükafâtını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır.

Bütün bunlara ilâveten orucun sağlık açısından pek çok yararları bulunduğu da uzman hekimler tarafından ifade edilmektedir. Ramazan orucu zahiren bakıldığında, bir yıl boyunca çalışan vücut makinesinin dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir. Oruç, özellikle mide ve sindirim organlarının dinlenmesi için iyi bir moladır.

Orucun insana kazandırdıkları sadece yukarıda sayılanlardan ibaret değildir elbette. Bizim kavrayamadığımız daha nice hikmetleri ve faydaları vardır. Rabbimiz bize faydası olmayan hiçbir ibadeti bize emretmemiştir. Sadece oruç değil bütün ibadetlerde bizler için bir çok fayda ve kazanım vardır. Bize düşen Ramazan ayını da fırsat bilerek ibadetlerimizi ve kulluğumuzu tam yapıp, fayda ve hikmetlerinden istifade etmek olmalıdır.

Rabbim ibadetlerini ihlasla yapan kullarından eylesin cümlemizi.

Selam ve Dua ile…..

Yasin ULUSOY/3.Ramazan.1443/04.Nisan.2022/PAZARTESİ

Kaynak/ İlmihal 1/Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları



CUMHURİYET VE YUNUS EMRE MAHALLESİNDEKİ İFTAR PROGRAMI BİNLERCE K...

CUMHURİYET VE YUNUS EMRE MAHALLESİNDEKİ İFTAR PROGRAMI BİNLERCE...

TEKNE ORUCU TUTAN ÇOCUKLARA HEDİYELERİ DAĞITILIYOR

TEKNE ORUCU TUTAN ÇOCUKLARA HEDİYELERİ DAĞITILIYOR

İyi Parti Adayı Tuğrul Karacaer, Aksaray'a yenilik ve hizmet vaadi...

İyi Parti Adayı Tuğrul Karacaer, Aksaray'a yenilik ve hizmet vaadi...

KGK, üçüncü iftar buluşması Osmaniye’deydi

KGK, üçüncü iftar buluşması Osmaniye’deydi

AKSARAY’LILARIN YARINKİ TOPYEKÛN SINAVI.

AKSARAY’LILARIN YARINKİ TOPYEKÛN SINAVI.

DÜNYA LİDERİ, TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN YARIN AKS...

DÜNYA LİDERİ, TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN YARIN AKS...

BAŞKAN DİNÇER; “AKSARAY, SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞ...

BAŞKAN DİNÇER; “AKSARAY, SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞ...

KGK, Moskova’daki terör saldırısına duyarsız kalmadı

KGK, Moskova’daki terör saldırısına duyarsız kalmadı