REKTÖR ARIBAŞ BİR YILLIK İCRAATLARINI ANLATTI

REKTÖR ARIBAŞ BİR YILLIK İCRAATLARINI ANLATTI

REKTÖR ARIBAŞ BİR YILLIK İCRAATLARINI ANLATTI

REKTÖR ARIBAŞ BİR YILLIK İCRAATLARINI ANLATTI

 

Şehirde görev yapan yerel ve yaygın medya temsilcileriyle sabah kahvaltısında bir araya gelen Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, bir yıllık icraatlarını anlattı. Toplam 12 başlık altında bir sunum yapan ASÜ Rektörü, hedeflerinin ASÜ’yü daha ileri noktalara taşımak olduğunu söyledi.

 

- Eğitim Kursları Arttı, Dijitalleşme Süreci Hızlandı -

 

ASÜ’nün 13 fakülte, bir yüksekokul, altı meslek yüksekokulu, üç enstitü ve 22 uygulama ve araştırma merkezi ile faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Rektör Arıbaş, 2024-2025 sezonunda Diş Hekimliği Fakültesinin 20 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayacağını belirtti. ASÜ’nün 14’üncü fakültesi olan Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinin kurulması için gerekli çalışmaların yapıldığını da kaydeden Arıbaş, büyük bir heyecanla çalıştıklarını iletti. 2023 yılında tüm akademik birimlerdeki öğrenci sayısının 17 bin 39 olduğunu, bu rakamın 2024 yılında 18 bin 533’e yükseldiğini kaydeden ASÜ Rektörü, yeni dönem için ise 5 bin 910 öğrenci kontenjanı ayrıldığını iletti. Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASAÜBTAM) ile Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASÜSEM) aracılığıyla çok sayıda eğitim kursu düzenlendiğini dile getiren Prof. Arıbaş, “ASÜSEM marifetiyle verilen kurs sayısı biz göreve geldikten sonra çok ciddi manada artış gösterdi. 2019’da iki, 2020’de üç, 2021’de beş, 2022’de dört ve 2023’ün ilk sekiz ayında bir olan kurs sayısı, geçtiğimiz bir yıl içinde 18’e yükseldi. Merkezimiz yeni kurslarla ilgili hem Üniversitemizden hem de şehrin genelinde talep toplamakta ve yeni kurs programlarını eğilimlere göre belirlemektedir” dedi. Dijitalleşme adına da kampüste ciddi bir çalışma içinde olduklarına dikkat çeken ASÜ Rektörü, yemekhane bakiye yükleme sistemi, çevrim içi yoklama sistemi, çevrim içi sınav sistemi ile etik kurul başvurusu, akademik personel atama ve bilimsel proje başvurularının da dijital ortamlarda yapılabildiğini kaydetti.

 

- ASÜ, TÜRKÜNİB’e Üye Oldu -

 

ASÜ Kütüphanesinin gelişiminden söz eden Rektör Alpay Arıbaş, “Basılı kaynak sayımız son bir yıl içinde 109 bin 648’den 117 bin 794’e, abone olunan veri tabanı sayımız altıdan 13’e, TÜBİTAK ve ULAKBİM tarafından sağlanan veri tabanı sayımız da 44’ten 48’e yükselmiştir. Ayrıca kullanıcı sayımız 18 bin 635’ten 25 bin 361’e, ödünç verilen kaynak sayımız 4 bin 447’den 21 bin 344’e, çalışma salonunun birinci kullanımı 124 bin 79’dan 186 bin 685’e ve çalışma salonunun ikinci kullanımı ise 125 bin 568’den 178 bin 568’e yükselmiştir” diye konuştu. Geçtiğimiz bir yıl içinde toplam dokuz ülkeden 18 üniversite ile ikili anlaşma gerçekleştirildiğini ve uluslararasılaşma alanında önemli adımlar atıldığını dile getiren Prof. Dr. Alpay Arıbaş, “Erasmus+ KA 131 kapsamında ikili anlaşma sağlanan üniversite sayısı 90’dan 108’e, ülke sayısı ise 16’dan 18’e çıkmıştır. Erasmus+ KA 171 kapsamında da belirgin bir büyüme söz konusudur. Bu noktada ikili anlaşma sayısı 25’ten 35’e, ülke sayısı da 23’ten 30 gelmiştir. Bunların yanı sıra Üniversitemiz Türk Üniversiteler Birliğine (TÜRKÜNİB) üye olmuş; Türk dünyası üniversiteleri arasında öğrenci ve değişim programı olan ‘Orhun Programı’na katılma hedefini başarıyla gerçekleştirmiştir” dedi.

 

- Tıp Fakültesi Binası 12 Bin 500 Metrekare Büyüklükte Olacak -

 

Açıklamasının devamında kampüsteki bina ve altyapı çalışmaları hakkında bilgiler de veren Rektör Alpay Arıbaş, 12 bin 500 metrekare büyüklüğe sahip olacak Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nın ihalesinin yapıldığını belirtti. Bunun yanı sıra Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanına yapılacak olan derslik için tahsis sürecinin başladığını kaydeden Rektör Arıbaş, alanın toplam 5 bin metrekare olacağını anlattı. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

atölyeleri için yapılan bina inşaatının yüzde 65’inin tamamlandığını ve 25,5 milyon liralık ek ödenek çıkartıldığını söyleyen Arıbaş, Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırama Merkezi tadilatı için de 10,4 milyon liralık ek ödenek çıkartıldığı bilgisini paylaştı. 2024 yılı içinde yapılan çeşitli etkinliklerde kampüse 800 adet ağaç dikildiğini de belirten Rektör Arıbaş, yeşil bir kampüs yolunda emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı. Kurumsallaşmaya yönelik çalışmalar hakkında da konuşan Arıbaş, “Mart ayında Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, Koruma ve Güvenlik Koordinatörlüğü ve Proje Destek Ofisi kurulmuştur. Aynı zamanda ASÜBTAM, TÜRKAK Atık Su Akreditasyon Sertifikası için bu yıl yapılan denetimi başarıyla tamamlamıştır. 2025 yılı için yapılacak yenileme denetimi ve kapsam genişletme hazırlıkları da ilerlemektedir” dedi. Arıbaş, kurumsallaşma faaliyetlerinin önemli bir parçası olan istişare ve danışma kurulu toplantılarının da aksamadan devam ettiğini söyledi. ASÜ Rektörü, Yükseköğretim Kalite Kurulunun 2024 yılı Kurumsal Akreditasyon Programı’na dâhil olma niyetlerini yansıtan kararın da YÖKAK’a bildirildiğini iletti. TSE belgelerinin sürekliliğine dair işlemlerin de ciddiyetle ilerlediğine dikkat çeken Rektör Arıbaş, idari personelin görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınav hazırlıklarının sürdüğünü vurguladı.

 

- Bilimsel Proje Sayısı Giderek Yükseliyor -

 

Bilimsel alandaki yükselişin büyük bir ivmeyle devam ettiğini kaydeden ve bu alanda yapılanlar hakkında bilgiler aktaran Prof. Arıbaş, şöyle konuştu: “Döner sermayeden Bilimsel Araştırma Projelerine aktarılan pay yüzde beşten yüzde 10’a yükseltilmiştir. Böylece yılda iki kez proje çağrısına çıkılması planlanmaktadır. Bunun yanı sıra 2022’de üç olan kabul edilen proje sayısı 2023’te 10’a yükselmiştir. Öğrenci Araştırma Projelerinde de aynı yıllar arasında büyük bir artış söz konusudur. 2022’de 28 proje desteklenmişken, 2023’te 37 proje destek almıştır” dedi. Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde son bir yıl içinde 15 proje ve çalışma için hayvan temini yapıldığını dile getiren Prof. Arıbaş, Merkezin fare ve sıçan üretim kapasitesinin arttırıldığını belirtti. Konuşmasında, üniversite-sanayi iş birliklerine dair çalışmalara da değinen Arıbaş, TÜBİTAK, TUSAŞ, KOSGEB başta olmak üzere şehirdeki paydaşlarla kapsamlı istişareler yaptıklarını söyledi.

 

- “Bir Yıl İçinde Çok Önemli Başarılara İmza Attık”-

 

Yaptıkları çalışmalarla pek çok başarı kazandıklarını ve bunun da çalışma azimlerini arttırdığını dile getiren Prof. Arıbaş, “Üniversitemiz 2023 yılında, en çevreci üniversiteler arasında dünyada 208’inci, Türkiye’de ise 11’inci olmuştur. Üst üste beşinci kez GreenMetric listesine girmeyi başardık. Öğrencilerimizin oluşturduğu “ASÜFORUM AR&VR” ekibi, hazırladıkları “Sanal Gerçeklik Afet Simülasyonu” projesiyle TEKNOFEST’te birinci olmuştur. Yedi akademisyenimiz “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer almış, 25 akademisyenimiz de bilimsel başarılarıyla dünya genelinde ilk 10 bin bilim insanı arasına girmiştir. Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İsmail Bayraklı diyabet hastalarına iğnesiz ve ağrısız şeker ölçümü yapılabilmesi için lazer tabanlı bir cihaz geliştirmiş ve patentini almıştır” dedi. Kampüste farklı ilgi alanlarına hitap eden çok sayıda sosyal ve kültürel etkinlik düzenlendiğini söyleyen ve bu etkinliklerde öğrencilerin farklı isimlerle bir araya geldiklerini ifade eden Rektör Alpay Arıbaş, etkinliklerin yeni ufuklar oluşturduğunu vurguladı. Aksaray Teknoparkta yürütülen faaliyetler konusunda da açıklamalar yapan Arıbaş, şunları söyledi: “Yol haritamızı çıkardıktan sonra 2023 Eylül ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ziyaret ettik. Aynı ay il protokolünü ve iş dünyasını bilgilendiren bir toplantı yaptık. Hemen ardından yeni yönetimi belirledik ve geçici alanın hazır hale getirilmesi sürecine başladık. 2023 Ekim ayında konteynerler kampüse getirildi. 2024 Ocak ayında İl Özel İdaresi desteğiyle alandaki altyapı tamamlandı ve konteynerler yerleştirildi. 2024 Temmuz ayında da tüm hazırlıklar tamamlandı ve bölgenin faaliyete geçmesi uygun bulundu. Şu anda 17 firma bölgeye kabul edildi ve çalışmalarına başladı. 2 bin metrekarelik bir bina için ihale süreci tamamlandı” diye

konuştu. Rektör Arıbaş, engelsiz üniversite konusuna da ayrıca ehemmiyet verdiklerini ifade ederek, 2023-2024 döneminde engelli çocuğu bulunan 14 aileye danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi.

 

- “Ekip Olarak ASÜ’yü Daha İyi Noktalara Getirmek İstiyoruz” -

 

Sunumunun ardından Rektör Arıbaş, spor tesisi kurulması ve B Giriş Kapısının iç bölgeye çekilmesi için yapılmak istenen arazi düzenlemesine dair sorulan bir soruya yanıt verdi. Toplamda yaklaşık 1,7 milyon metrekarelik bir alandan söz edildiğini, ancak arazinin 940 bin metrekarelik kısmının ağaçlandırma alanı olduğunu dile getiren ASÜ Rektörü, geriye kalan alanda bir spor tesisi yapmak istediklerini söyledi. Arazinin Üniversiteye tahsisli Milli Emlak’a ait bir arazi olduğunu anlatan Arıbaş, “Bu arazide bir spor tesisi yapılmak istendiğinde imar değişikliğine gidilmesi gerekiyor ve bunu yapacak kurum da Aksaray Belediyesi. Biz Belediyeden imar değişikliğini rica ettik ve Belediye de bunu gerçekleştirdi. Allah’a şükür başımız dik, alnımız açık” dedi. B Giriş Kapısının geriye çekilmesi konusunda da izahatta bulunan Arıbaş, şöyle devam etti: “Göreve geldiğimizden beri şikâyetler hiç bitmiyor. Kampüse giriş kontrolsüz, kimin girdiğini, ne amaçla girdiğini kontrol edemiyorsunuz. Araçlarla hız yapılabiliyor, öğrencileri rahatsız eden kişiler gelebiliyor, otobüsler geliyor, içinde öğrenci olanlar var, olmayanlar indirilecek… Bunlar bizim işimizi çok zorlaştırıyor. ‘İnsanlar kapı girişinde insin ve yürüsün’ desek, yürünecek alan 1,2 kilometre. Bu da çok mümkün değil. Biz, kapıyı daha içeriye çekerek insanları bu yürüme mesafesinden kurtarırız diye düşündük. Bölgeye bir otopark yaparız, insanlar araçlarını park ettikten sonra üniversiteye girer. Amacımız bu. Haksız ithamlara maruz kalmaktan büyük bir üzüntü duyduğumu belirtmek istiyorum. Bunu şiddetle kınıyorum. Biz, ekip olarak Üniversitemizi daha iyiye taşımak için elimizden geleni yapacağız. Biz, önümüzdeki engellere takılmayacağız. Azimle, kararlılıkla Üniversitemizi en iyi noktaya getirmek için yoğun çaba sarf edeceğiz. Engelleri geçeceğiz. Bizim azim ve kararlılığımızı hiç kimse hiçbir odak, hiçbir merkez engelleyemeyecek.”

 

Rektör Yardımcılarının da katıldığı toplantı, yapılan sunum ve soruların yanıtlanmasının ardından tamamlandı.



BAŞKAN DİNÇER; ‘’ŞEHRİMİZE VE ÜLKEMİZE HİZMET EDECEK NESİLLER YETİ...

BAŞKAN DİNÇER; ‘’ŞEHRİMİZE VE ÜLKEMİZE HİZMET EDECEK NESİLLER YETİ...

TFF AKSARAY’DA FUTBOL İL TEMSİLCİLİĞİNE MAVİLİ’Yİ ATADI

TFF AKSARAY’DA FUTBOL İL TEMSİLCİLİĞİNE MAVİLİ’Yİ ATADI

SAĞLIKLI YAŞAMIN ADRESİ: DR. ABDULKADİR BABA SAĞLIKLI HAYAT MERKEZ...

SAĞLIKLI YAŞAMIN ADRESİ: DR. ABDULKADİR BABA SAĞLIKLI HAYAT MERKEZ...

OSMANLI DÖNEMİNİN İZLERİ KARASU KÖPRÜSÜ İLE AKSARAY’DA YENİDEN CAN...

OSMANLI DÖNEMİNİN İZLERİ KARASU KÖPRÜSÜ İLE AKSARAY’DA YENİDEN CAN...

GELECEĞE DÖNÜŞ: V. DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARINA DOĞRU

GELECEĞE DÖNÜŞ: V. DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARINA DOĞRU

BAŞKAN DİNÇER; ‘’ŞEHİRLERARASI YOLLARI BİRBİRİNE BAĞLIYORUZ’’

BAŞKAN DİNÇER; ‘’ŞEHİRLERARASI YOLLARI BİRBİRİNE BAĞLIYORUZ’’

AKSARAY BELEDİYESİ'NİN EĞİTİM DESTEKLERİ MEYVELERİNİ VERDİ 138 ÖĞR...

AKSARAY BELEDİYESİ'NİN EĞİTİM DESTEKLERİ MEYVELERİNİ VERDİ 138 ÖĞR...

AKSARAY BELEDİYESİ İLE AKSARAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ARASINDA PR...

AKSARAY BELEDİYESİ İLE AKSARAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ARASINDA PR...